17 decembrie 2010

Mazare la borcan, conserva



Mazărea se curată si se spală bine în mai multe ape ,se pune în borcane , se adauga1 pastilă de aspirina , sau 1 v de lingurita de conservant se umplu cu apa si se capseaza , se aseaza intr-o oala pe fundul careia am asezat un prosop , se acopera cu apa iar deasupra am asezat alt prosop, le punem la fiert 30 min calculate din momentul in care au inceput sa fiarba

preparate astfel tin si cativa ani..

O alta modalitate ar fi sa le opariti putin inainte de a le pune in borcan dar timpul de fierbere va fi mai mic ,cam 15 min.



















9 decembrie 2010

pastravarie pentru o familie

Aici proprietarul creste cca 200 kg de pastrav pe an .In Prejmer sant foarte multe pastravarii  de familie pentru ca au o apa foarte buna pent
ru asa ceva.



Materiale ieftine şi la îndemână



La construcţia păstrăvăriei se pot folosi materiale aflate la îndemână, precum piatra din râu sau lemnul. Dacă solul nu are o permeabilitate prea mare, pot fi folosite şi bazine din pământ. Chiar şi aducţiunea apei poate fi făcută pe un canal din pământ. Atenţie, însă, în această situaţie viteza apei pe canal nu are voie să fie prea mare ca să nu erodeze malurile. Pereţii laterali ai canalului pot fi întăriţi cu bile sau cu dulapi din lemn.



În zonele cu ierni aspre, unde există pericol de îngheţ, canalul trebuie acoperit.



Admisia şi evacuarea (călugărul) pot fi, de asemenea, confecţionate din lemn. Pentru a ridica nivelul apei, în vederea captării acesteia pentru alimentarea păstrăvăriei, se poate construi o cascadă podită sau un baraj din lemn cu umplutură din piatră. Aceste lucrări, dacă sunt făcute bine, vor fi durabile şi vor avea, în acelaşi timp, un aspect rustic care se încadrează în peisajul specific zonei păstrăvului.

Vorbind despre o pastravarie acesta nu se poate amplasa oriunde, ci acolo unde exista posibilitatea alimentarii cu apa naturala bogata in oxigen dizolvat, la un debit suficient de mare (peste 10 l/sec) si la o temperatura maxima pe timpul verii de 18�C. Se va evita amplasarea unei asemenea pastravarii la gura izvorului, deoarece apa ce iese din pamant nu conţine oxigen dizolvat.



Atenţie!

Este important ca apa sa aiba contact cu aerul atmosferic suficient de mult timp pentru a se imbogati cu oxigen. Totodata, prin cadere de apa, prin formarea de valuri, suvoaie sau vartejuri, apa are ocazia de a se imbogati si mai mult cu acest element vital pastravilor.



Nici prea departe de sursa nu este recomandat a se amenaja pastravaria, deoarece astfel, ar fi riscul unor poluari ale apei. Este bine daca apa curgatoare ce va alimenta pastravaria trece prin locuri umbrite (pe langa stanci, prin crevase, prin paduri) pentru a se evita incalzirea ei.





Un sistem familial de crestere a pastravului ar presupune amenajarea unei asemenea pastravarii in zonele colinare sau de munte unde exista acest curs de apa.






sfaturi dupa betie






Odata cu apropierea sezonului sarbatorilor de iarna, specialistii britanici in lifestyle si medicii de la o clinica din comitatul Dorset au alcatuit un ghid practic ce cuprinde cateva sfaturi utile pentru a combate mahmureala dupa petrecerea de Craciun, informeaza dailymail.co.uk.



Una dintre cauzele principale care contribuie la aparitia mahmurelii este deshidratarea – alcoolul blocheaza sinteza hormonului vasopresin, care ajuta organismul sa retina apa la nivel celular. In plus, acesta este si motivul pentru care urinati mai des atunci cand consumati alcool.



1. Evitati sucul de portocale – deoarece aciditatea acestuia dauneaza stomacului, cafeaua si bauturile cu cofeina, care nu fac altceva decat sa va deshidrateze si mai mult.



2. Mancati pasat de ovaz sau paine integrala, deoarece aceste alimente ajuta organismul sa produca o cantitate constanta de energie de-a lungul mai multor ore si contribuie la revenirea la un nivel normal a concentratiei de zahar din sange. Bananele elibereaza si ele o cantitate mare de energie.



3. Inainte de a merge la culcare sau inainte de a face o plimbare pe jos, beti un pahar cu apa in care ati presarat o cantitate mica de Dioralyte (un praf antidiareic) sau un medicament din aceeasi gama. Alcoolul creeaza o crestere a concentratiei zaharului din sange, iar organismul reactioneaza sintetizand mai multa insulina. Insulina scade concentratia zaharului din sange, cauzand in unele cazuri dureri de cap, pierderea echilibrului si declanseaza senzatia de foame. Medicamentul Dioralyte readuce concentratiile de zahar, saruri si minerale din sange la un nivel normal.



4. Anumiti oameni tanjesc dupa o prajeala dupa petrecerea de Craciun, insa grasimile, atunci cand sunt in cantitate mare, pot irita stomacul. Un sandvis cu sunca ar putea fi util in acest caz, deoarece combina proteinele din sunca si glucoza din paine. Se recomanda sa frigeti sunca pe gratar in loc sa o prajiti, deoarece in acest fel veti reusi sa mentineti cantitatea de ulei consumata la un nivel minim.



5. Luati paracetamol pentru a alunga mahmureala si starea de indispozitie. Evitati ibuprofenul si aspirina, care, desi alunga migrenele, pot cauza greata si indigestie.



Mediafax.ro



15 noiembrie 2010

Vestita saramura de platica


  

Se face rost de o platica cat mai mare.eu am cumparat vreo 8 de la un pescar de pe siret.Au cîntărit 11 kg si am platit 50 de lei pe toate.Cu 2 bucăţi am ajuns acasă ca restul le-am făcut acolo pe malul siretului intrun chef de chef lînga butoiul cu vin.Doamne cat de frumos si de simplu trăiesc oameni de acolo.dar sa trecem la ale noastre.
 Se curată platica de intestine, se spală bine ,după care ştearsă cu un stergar se pune pe gratarul bine încins cu tot cu solzi.după ce e friptă bine pană cînd solzi sunt arşi bine se pune intrun vas potrivit sa încapa.
Se pune la copt pe gratar cate 3-4 rosii, ardei si cepe.Separat intro oală se pune cam un litru de apa cu o mana de sare,cand da in clocot se pune legume- le coapte, curăţate de pielite si tocate grosier.Se mai pun vreo 6-7 catei de usturoi si se arunca acolo 2 -3 ardei iuţi.se lasă sa dea în clocot după care se pune aceasta compozitie peste platica.Separat intr-un ceaun se pune de mămăligă si se face una vîrtoasă cu mălai făcut la o moara ţărănească cum sînt multe prin Moldova.
Lînga asemenea mîncăruri venite din negura timpului mai trebuie un cofer doua de vin de căciula de ăla acrut si neapărat alb cu aromă de fragute dintr- un butoi ţinut in beciul întunecos si răcoros.  Se pune cate un peste de căciula si după cel mănînci cu mămăligă te apuca asa o arsita ca nu te mai poţi opri pana nu gati un cofer doua de vin

 
 
 


14 noiembrie 2010

Constructie solar pentru legume























Adăugaţi o legendă

 





 

                                                                                   



 De cîteva zile m-am apucat de construcţia unui solar în regie proprie.Voi posta pas cu pas cu fotografii le aferente toate etapele de construcţie ale solar ului.a trebuit sa curat un pic nucul si cam atît am modificat în grădină .Solarul va fi construit pe o suprafata de 72 mp 12x6 .Ca materiale o sa folosesc si fier si lemn.Materialele le am strîns în decursul timpului si tot ce voi cumpăra va voi spune preţul la momentul cumparari.va trebui sa fie gata pana la sfarsitul lui martie , cand sper sa il acopar.voi lucra la el numai sambata pentru ca numai atunci sant liber
pana acum am platit 100 lei pentru doi baieti care mau ajutat.
am prins astăzi un pic de vreme buna, sper ca în următoarele doua zile sa avanseze foarte mult dacă nu  îl pot termina
am fost ajutat de un vecin .ce vedeţi sa lucrat de la ora 13 si pană pe la 18.pe vecin la m plătit cu 20 de lei
cam toata structura salariului va fi prinsă cu astfel de lamele sau vincluri.costa cam 1,5 lei bucata la practicar
am cumparat si folie pe care am dat 450 de lei de la marcoser+50 transportul.am luat de aia garantată 36 de luni care zic ei tine cam 7 ani
aceasta schiţa vrea sa fie partea de mijloc a salariului (coamă)care asa trebuie sa arate în final

aici e o schiţa cu partea din fata ,sînt de ajutor pentru ca nu uit unele detalii legate de construcţie
aici este din lateral,sper sa va fie de ajutor.