9 decembrie 2010

pastravarie pentru o familie

Aici proprietarul creste cca 200 kg de pastrav pe an .In Prejmer sant foarte multe pastravarii  de familie pentru ca au o apa foarte buna pent
ru asa ceva.



Materiale ieftine şi la îndemână



La construcţia păstrăvăriei se pot folosi materiale aflate la îndemână, precum piatra din râu sau lemnul. Dacă solul nu are o permeabilitate prea mare, pot fi folosite şi bazine din pământ. Chiar şi aducţiunea apei poate fi făcută pe un canal din pământ. Atenţie, însă, în această situaţie viteza apei pe canal nu are voie să fie prea mare ca să nu erodeze malurile. Pereţii laterali ai canalului pot fi întăriţi cu bile sau cu dulapi din lemn.



În zonele cu ierni aspre, unde există pericol de îngheţ, canalul trebuie acoperit.



Admisia şi evacuarea (călugărul) pot fi, de asemenea, confecţionate din lemn. Pentru a ridica nivelul apei, în vederea captării acesteia pentru alimentarea păstrăvăriei, se poate construi o cascadă podită sau un baraj din lemn cu umplutură din piatră. Aceste lucrări, dacă sunt făcute bine, vor fi durabile şi vor avea, în acelaşi timp, un aspect rustic care se încadrează în peisajul specific zonei păstrăvului.

Vorbind despre o pastravarie acesta nu se poate amplasa oriunde, ci acolo unde exista posibilitatea alimentarii cu apa naturala bogata in oxigen dizolvat, la un debit suficient de mare (peste 10 l/sec) si la o temperatura maxima pe timpul verii de 18�C. Se va evita amplasarea unei asemenea pastravarii la gura izvorului, deoarece apa ce iese din pamant nu conţine oxigen dizolvat.



Atenţie!

Este important ca apa sa aiba contact cu aerul atmosferic suficient de mult timp pentru a se imbogati cu oxigen. Totodata, prin cadere de apa, prin formarea de valuri, suvoaie sau vartejuri, apa are ocazia de a se imbogati si mai mult cu acest element vital pastravilor.



Nici prea departe de sursa nu este recomandat a se amenaja pastravaria, deoarece astfel, ar fi riscul unor poluari ale apei. Este bine daca apa curgatoare ce va alimenta pastravaria trece prin locuri umbrite (pe langa stanci, prin crevase, prin paduri) pentru a se evita incalzirea ei.





Un sistem familial de crestere a pastravului ar presupune amenajarea unei asemenea pastravarii in zonele colinare sau de munte unde exista acest curs de apa.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu